пʼятницю, 6 грудня 2019 р.

Участь в публічних консультаціях «Якісна і доступна дошкільна освіта»

5 грудня 2019 року в м.Тернополі в рамках проекту «залучення громадян у процес прийняття рішень шляхом проведення публічних консультацій» відбулась публічна консультація «Якісна і доступна дошкільна освіта». Організатором заходу є Міністерство освіти і науки України за сприяння Національного Демократичного Інституту та Інституту «Республіка», завдяки підтримці Уряду Сполученого Королівства Великої Британії та Фонду розвитку ефективного врядування.
В заході брали участь: батьки вихованців дитячих садків, вихователі, керівники, засновники ЗДО, представники органів управління освітою, представники профільних громадських організацій, а також представники педагогічної громади, яких цікавить питання забезпечення якісної дошкільної освіти та побудови ефективної організаційної діяльності. В консультації брала участь Світлана Ярмолицька, методист НМЦПССР ТОКІППО.
Під час зустрічі Марія Дробот, державний експерт директорату дошкільної та шкільної освіти, та Ганна Грищенко, державний експерт експертної групи з питань забезпечення якості освіти директорату дошкільної та шкільної освіти МОН України, представили ключові положення проекту Концепції розвитку дошкільної освіти, нововведення до законопроекту «Про дошкільну освіту», а також ті напрацювання, що будуть покладені в основу підзаконних актів, зокрема, положення про заклад дошкільної освіти. Зокрема, Марія Дробот у своєму виступі наголосила на створенні в ЗДО сучасного безпечного та комфортного середовища: «Діти
повинні бути в безпечному середовищі. Всі учасники освітнього процесу: діти, вихователі, батьки, - повинні почуватися комфортно. Це допоможе педагогічним працівникам успішно здійснювати освітній процес». Ганна Грищенко звернула увагу на партнерські взаємовідносини між батьками і педагогами, які повинні сформувати позитивне ставлення дитини до соціуму, зберегти дитячу субкультуру, допомогти дитині соціально адаптуватись,
прожити своє дошкільне дитинство і перейти успішно в шкільне життя.
Виступ експертів супроводжувався презентаціями щодо реального стану дошкільної освіти, її якості та доступності сучасним потребам розвитку дитини, та презентацією новацій, які МОН планує запровадити у сфері дошкільної освіти. Після виступів учасники мали можливість задати запитання експертам і отримати на них чітку відповідь.
Робота в групах, запланована в програмі, була спрямована на обговорення питань щодо переваг здобуття дошкільної освіти у закладі, критеріїв якості дошкільної освіти, організації освітнього процесу в ЗДО, побудови ефективної мережі закладів та запровадження альтернативних форм здобуття дошкільної освіти, фінансування дошкільної освіти.
Результати напрацювань були представлені експертам, які подякували учасникам за плідну роботу і акцентували увагу на те, що їх пропозиції будуть детально проаналізовані і враховані під час розроблення Положення про заклад дошкільної освіти та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність в сфері дошкільної освіти.

Немає коментарів:

Дописати коментар