вівторок, 3 грудня 2019 р.

Обласний семінар для практичних психологів і соціальних педагогів «Соціальна профілактика негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі»

29 листопада 2019 року в Тернопільському ОКІППО відбувся обласний семінар для практичних психологів і соціальних педагогів освітніх закладів «Соціальна профілактика негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі», який організувала і провела методист НМЦПССР Ярмолицька С.О.
Метою заходу було розширити знання учасників про негативні явища в дитячому та молодіжному середовищі, причини виникнення та їх наслідки, проаналізувати основні стратегії профілактики тютюнопаління, вживання психоактивних речовин, розкрити зміст і методи профілактичної роботи практичного психолога і соціального педагога щодо попередження виникнення негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі, розробити систему профілактики тютюнопаління, вживання наркотичних речовин.
Заступник директора ТОКІППО з науково-педагогічної та виховної роботи, кандидат історичних наук Мисик В.С. від імені адміністрації привітав учасників семінару, побажав плідної та успішної роботи. В своєму виступі звернув увагу на особливостях формування ціннісних орієнтирів в умовах превентивного виховання.

Жизномірська О.Я., канд. псих. наук, доцент кафедри педагогіки і психології та інклюзивної освіти ТОКІППО, розкрила психологічні аспекти профілактики негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі, основні моделі профілактики негативних явищ в роботі практичного психолога та соціального педагога.

Методист Ярмолицька С.О. акцентувала увагу учасників семінару на статистиці щодо вживання психоактивних речовин та тютюнопаління серед дітей та підлітків, основні завдання профілактичної роботи фахівця психологічної служби в освітньому закладі, на алгоритмі дій під час реалізації соціальної профілактики.
Провозюк Л.Г., практичний психолог, соціальний педагог Шумської ЗОШ І-ІІІст. №1, поділилася власним досвідом роботи щодо системи профілактики тютюнопаління та вживання психоактивних речовин учнівською молоддю в освітньому закладі.
На обласний семінар був запрошений канд. медичних наук, лікар-психіатр, психотерапевт Пришляк В.І., який проаналізував основні медико-психологічні аспекти виникнення залежної поведінки та її прояви в результаті вживання психоактивних речовин, розповів про механізми
виникнення узалежненої поведінки та шляхи її подолання.
Для закріплення теоретичного матеріалу практичний психолог
НМЦПССР Мерена Н.М. провела з учасниками кілька цікавих вправ. Також був проведений тест для самоперевірки рівня знань щодо правової відповідальності, яка пов’язана з наслідками вживання психоактивних речовин.
Під час дискусії практичні психологи, соціальні педагоги, виступаючі ділились досвідом та активно обговорювали питання наслідків вживання підлітками і молодими людьми психоактивних речовин та їх вплив на оточуючих, форми та рівні профілактичної роботи спеціалістів психологічної служби в освітньому закладі, ефективність профілакичних заходів і
профілактичних програм, перспективи використання сучасних стратегій просвітницько-профілактичної роботи з учасниками освітнього процесу для попередження виникнення залежної поведінки.
Семінар завершився обговоренням учасників та виробленням рекомендацій.

Доповідачі заходу підкріплювали свої виступи презентаціями відповідно до теми семінару:
- "Профілактика негативних явищ як напрям діяльності практичного психолога освітнього закладу":



- "Профілактика негативних явищ як напрям діяльності практичного психолога та соціального педагога освітнього закладу":



- "Система роботи практичного психолога та соціального педагога з профілактики тютюнопаління та вживання психоактивних речовин учнівською молоддю" (досвід роботи):



- Тест "Пошук фактів":

Немає коментарів:

Дописати коментар