четвер, 21 квітня 2022 р.

Про психологічний онлайн-вернісаж

19 квітня 2022 р. працівниками Навчально-методичного центру психологічної служби і соціальної роботи організовано і проведено психологічний онлайн-вернісаж для працівників психологічної служби на тему «Діяльність психологічної служби у системі освіти щодо забезпечення психологічного благополуччя учасників освітнього процесу в умовах реалізації концепції НУШ».

Робота розпочалась з вітального слова Зоряни Коротюк, в.о. завідувача навчально-методичного центру психологічної служби і соціальної роботи, яка налаштувала учасників на роботу та звернула увагу на особливості організації психологічного супроводу щодо забезпечення психологічного благополуччя учасників освітнього процесу в умовах реалізації Концепції «Нової української школи».

До участі у психологічному вернісажі була запрошена колега нашої психологічної служби Світлана Кушнікова, старша викладачка кафедри виховання та культури здоров’я КЗВО «Дніпровська академія неперервної освіти «ДОР» м. Дніпро. У своєму виступі нею було розкрито можливість застосування із учнівською молоддю інтерактивної освітньої виставки «Mental Trek» як ефективного навчального інструменту для підвищення обізнаності та відповідальності за власне психічне й психологічне здоров’я через особисте залучення до спільної діяльності. Дана технологія спрямована на активізацію спілкування й обміну знаннями й думками з іншими щодо широкого кола питань психічного здоров’я та оцінки ризиків відповідних життєвих ситуацій.


Про емоційну культуру особистості працівника психологічної служби у вимірі сучасних викликів наголосила Оксана Жизномірська, доцент кафедри педагогіки і психології та інклюзивної освіти ТОКІППО, кандидат психологічних наук.

Світлана Демидась, методист навчально-методичного центру психологічної служби і соціальної роботи ТОКІППО розкрила питання щодо формування позитивного мислення як важливої умови підвищення стресостійкості і самореалізації особистості. Нею було акцентовано увагу на тому, що позитивне мислення є важливою складовою психологічного ресурсу особистості та виступає внутрішнім стрижнем, завдяки якому людина отримує енергію для розвитку, функціонування і взаємодії з соціумом. А також запропоновано техніки як почати мислити позитивно, щоб це сприяло, допомагало, було ресурсом, а не шкодило.

Розкриваючи питання формування батьківської компетентності в системі психосоціальної допомоги як умови психологічного благополуччя дітей Світлана Ярмолицька, методист навчально-методичного центру психологічної служби і соціальної роботи ТОКІППО звернула увагу на особливості діяльності фахівців психологічної служби з батьками щодо формування батьківської компетентності як чинника психічного, фізичного та духовного розвитку дитини. Акцентувала увагу на проведенні інформаційно-просвітницької діяльності з батьками внутрішньо переміщених осіб з даної проблеми та формування підтримуючого сімейного середовища для розвитку та виховання психологічно здорової дитини.

Надія Мерена, методист навчально-методичного центру психологічної служби і соціальної роботи ТОКІППО наголосила на шляхах формування життєвих цінностей в умовах модернізації освіти. Було зосереджено увагу на необхідності обов'язкового прищеплення учнівській молоді певних моральних цінностей, спираючись на які, вона зможе будувати власне життя з найбільшою користю як для себе, так і для оточуючих. Адже формування життєвих цінностей є невід'ємною частиною сучасного освітнього процесу.


В рамках панорами досвіду про практичні аспекти роботи психолога з технік та методів стабілізації психоемоційного стану учнів та педагогів в умовах НУШ розкрила Руслана Олійник, практичний психолог Бучацького ліцею. Вона поділилась досвідом використання в своїй роботі з учнями та педагогами технік та методів стабілізації  їх психоемоційного стану в кризових умовах. Продемонструвала кілька вправ, які використовує у роботі з дітьми внутрішніх мігрантів для зняття у них тривоги, м’язевої напруги, стабілізації внутрішнього стану та активізації  власних ресурсів особистості.

Учасникам психологічного вернісажу стане в нагоді отриманий досвід під час заходу, який вони зможуть застосовувати в особистому житті та професійній діяльності.

Дякуємо усім за активну участь та співпрацю!


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар