понеділок, 30 вересня 2024 р.

Про проведення практикуму для практичних психологів ЗДО

 
26 вересня 2024 року на базі електронного сервісу Google Meet був проведений онлайн практикум для практичних психологів закладів дошкільної освіти на тему «Особливості психологічної допомоги дітям дошкільного віку із тривожністю та страхами».

Захід підготовлений та проведений методистом навчально-методичного центру психологічної служби і соціальної роботи ТОКІППО Надією Мереною.

Метою практикуму було ознайомити учасників із системою роботи та практичними прийомами психопрофілактики та психокорекції тривожних станів та страхів дітей дошкільного віку; удосконалити професійні навички практичного психолога щодо використання методів корекції та підтримки емоційно нестабільних дітей для їх ефективної взаємодії з оточуючими та вміння регулювати емоційні стани й поведінку в стресових ситуаціях.

Роботу заходу розпочала Надія Мерена, методист навчально-методичного центру психологічної служби і соціальної роботи ТОКІППО з актуальним питанням «Алгоритм діяльності практичного психолога ЗДО з подолання проблеми тривожності та страхів дошкільників».

Систему роботи психолога з дітьми в сім’ї щодо профілактики страху та зняття емоційної напруженості розкрила Ярослава Слабик, практичний психолог ЗДО (я/с) «Сонечко» смт.Козова, через пропрацюваня різноманітних вправ, ігор та технік із учасниками практикуму.

Олена Коритко, практичний психолог ДНЗ №7, м.Чортків, окреслила питання психокорекційної діяльності фахівців психологічної служби зі зниження тривожності та страхів у дітей середнього та старшого дошкільного віку.

В ході роботи учасники підвищували практичні вміння щодо створення емоційно-розвиваючого простору дошкільників та корекції їхнього емоційного розвитку, пропрацьовували прийоми й методи профілактики та корекції в дошкільника тривожних станів, заниженої самооцінки, невпевненості у власних силах. Наголошувалось на   важливості впливу стилю родинного виховання на формування емоційного розвитку та особистості дитини, на налагодженні здорової взаємодії батьків з дітьми.

Під час практикуму всі учасники були позитивно налаштовані на роботу, активно працювали та охоче ділились своїми думками.

Сподіваємось, що учасникам практикуму стане в нагоді  отриманий досвід під час заходу, який вони зможуть застосовувати в особистому житті та професійній діяльності. 

Дякуємо усім за активну участь та співпрацю!

 

пʼятниця, 27 вересня 2024 р.

Про супервізійну зустріч для соціальних педагогів закладів освіти

Війна та агресивні воєнні дії несподівано увірвались у мирне життя дітей, що призвело до безлічі кризових ситуацій, які викликали сильні негативні емоційні переживання та реакції з якими неможливо самостійно впоратися. Це зумовлює необхідність застосування ефективних методів допомоги в умовах посттравми, зокрема методів інтервенції, які є ефективними способами протидіяти таким викликам.
24 вересня 2024 року в ТОКІППО
в онлайн-форматі була проведена супервізійна зустріч для соціальних педагогів освітніх закладів «Ефективні методи інтервенції в роботі соціального педагога з учасниками освітнього простору». Мета заходу: ознайомити учасників з ключовими принципами інтервенції; проаналізувати основні техніки інтервенції в роботі соціального педагога та можливостями їх практичного використання в закладі освіти; відпрацювати професійні навички підбору та застосування інтервентних технік для вирішення поведінкових проблем в учасників освітнього процесу.
Оксана Жизномірська, доцент кафедри педагогіки і психології та інклюзивної освіти ТОКІППО, кандидат психологічних наук, у своєму виступі «Кризова інтервенція як первинний етап надання психологічної допомоги учасникам освітнього процесу» зосередила увагу на розкритті поняття «інтервенція», принципи і основні стадії кризової та профілактичної інтервенції.
Методист навчально-методичного центру психологічної служби і соціальної роботи Надія Мерена розповіла про когнітивно-поведінкові методи у роботі фахівця психологічної служби для керування емоційним станом та поведінкою у складних життєвих ситуаціях.
Світлана Ярмолицька, методист навчально-методичного центру психологічної служби і соціальної роботи та організатор зустрічі, презентувала учасникам практичну валізу «Використання інтервентних технік та методів у роботі соціального педагога для надання професійних послуг учасникам освітнього процесу».
Під час заходу соціальні педагоги пропрацювали запропоновані когнітивно-поведінкові техніки: техніку поведінкової активації, техніку формулювання, техніку «Навички вирішення проблем», переглянули відео-матеріали щодо використання інтервентних методів у роботі фахівця психологічної служби із дисфункційними думками.
Соціальні педагоги впродовж супервізії підтримували зворотній зв'язок, активно комунікували та обмінювались думками і враженнями від вправ, зазначали важливість отримання нових знань та практичних навичок з даної теми. 
Щиро дякую доповідачам та учасникам заходу за продуктивну роботу та позитивну атмосферу.
Матеріали заходу будуть розміщені на блозі Світлани Ярмолицької у рубриці «Соціальний педагог» https://yarmolytska.blogspot.com/p/blog-page_43.html .